Türkiye’nin en kaliteli vişnelerinin yetiştiği Afyonkarahisar’ın Sultandağı ve Çay ilçelerinde vişne sezonu, beklenenden çok daha kısa sürdü.
Nisan ayında meydana gelen zirai don, birçok meyve türünde olduğu gibi vişnede de önemli verim kayıplarına neden oldu. Vişne üretim bölgelerinde, bu durumun etkisiyle zarar oranlarının yüzde 90’lara kadar ulaştığı belirtiliyor. Yıllık ortalama 20 bin ton vişne üretimi yapılan Sultandağı ve Çay ilçelerinde, bu yıl tahmini rekoltenin yalnızca 1-2 bin ton civarında olması öngörülüyor.
Erken başlayan vişne sezonunda, üreticiler, kısa bir süreliğine kilosunu 155 liradan tüccara vişne satmayı başardı. Tüccarlar, aldıkları vişneleri meyve suyu ve reçel fabrikalarına ya da şoklama yapan firmalara yönlendirdi. Ancak ürün kalitesindeki düşüş nedeniyle fiyatlar, hızla 125 liraya geriledi ve sezon neredeyse açılmadan sona erdi.
Çiftçi Etem Çavdar, dalında kilosu 155 liradan sattıkları vişneleri her ağaçtan dikkatlice topladıklarını ifade ederek, “Zirai don, ürünü olumsuz etkiledi. Ağaçların dalları ve yaprakları arasında vişneyi bulmakta zorlanıyoruz. Sabahtan öğlene kadar 4-5 kasa vişne toplayabiliyoruz, toplamda 60-70 kilogram alabiliyoruz. Bu yıl böyle oldu, en azından bahçenin sulama masraflarını karşılayabildik.” şeklinde konuştu.
Sultandağı’nın Yeşilçiftlik beldesinde, dedesiyle birlikte ürün alımı yapan tüccar Mehmet Burhan ise, meyve suyu ve reçel için aranan kalitede ürün elde edilememesi nedeniyle fiyatların düştüğünü belirtti. Zirai donun hem ürün kaybına hem de ciddi kalite kaybına sebep olduğunu vurgulayan Burhan, “Aşırı sıcakların da etkisiyle vişneler susuz kaldı. Firmalar bekledikleri kalitedeki ürünü bulamayınca yüksek fiyat ödemek istemedi. Kilo fiyatı 155 liradan 125 liraya geriledi. Ürün miktarı da oldukça az, gelen ürünler de genellikle şoklama yapan firmalar tarafından alınıyor ve kışın pastacılara ve gıda sanayisine dondurularak satılmak üzere hazırlanıyor.” dedi.