Yapılan düzenleme ile üst düzey kamu yöneticilerinin atama usullerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde değişiklik yapıldı. Bu düzenleme ile, Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanması öngörülen 1 sayılı cetvelde yer alan kadro ve pozisyonlar dışında, 2 sayılı cetveldeki kadro ve pozisyonlar da doğrudan atama ile görevlendirilebilecekler arasında yer aldı.
CHP, üst kademe yöneticilerin atama yöntemlerini düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin 2 sayılı cetvelinde yer alan kadro ve pozisyonlara ilgili yetkili makamın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı onayı ile atama yapılması hükmünü Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Yüksek Mahkeme, 2 sayılı cetvelde yer alan kadro ve pozisyonların doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanması yerine başka bir yetkili makamın teklifine bağlı kılınmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde üst kademe yöneticilerinin doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının benimsendiğini belirten AYM, üst düzey kamu yöneticisi niteliği taşıyan kadroların Cumhurbaşkanı’nın atama yetkisinin başka bir makamın “teklifine bağlı” kılınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bu kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi ve bu süre 1 Eylül’de sona eriyordu.
Ancak dün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme değiştirildi. Buna göre, 2 sayılı cetvelde yer alan kadro ve pozisyonlar da doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanabilecek kişiler arasına alındı. Böylece, bu pozisyonlarda görev yapacak kişiler de “üst düzey kamu yöneticisi” niteliği kazandı.
Yapılan düzenleme ile 2 sayılı cetvelde yer alan bazı kadrolar arasında Dışişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu üyeleri, Diplomasi Akademisi Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeleri gibi birçok önemli mevkiler yer almaktadır. Bu değişiklik ile atanmalar doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak ve atama prosedürü daha basitleştirilmiş olacak.