Hindistan’da Myanmar ordusunun darbe yapmasıyla ülkenin neredeyse yarısı yoksulluk sınırının altında yaşamaya başladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) araştırmacıları, bu rakamın son dört yılda iki katına çıktığını açıkladı. Ülkenin genelinde şiddet artarken, yabancı yatırımdaki düşüş, işsizlik ve temel ihtiyaçların maliyeti herkesin ulaşamayacağı seviyelere ulaştı. Bu durum çoğu insanın farklı yollara başvurmasına sebep oluyor. Özellikle böbreklerini satarak geçimlerini sağlamaya çalışan insanlar, hayatlarını riske atıyor. Ancak bir kez böbreklerini satıp parayı harcadıktan sonra umutsuzluğa sürükleniyorlar. CNN’in haberine göre, bu acı tabloyu gün yüzüne çıkardı.
Ülke genelinde artan yoksullukla birlikte internet üzerinden organ ticareti de yaygınlaşıyor. Acenteler aracılığıyla alıcılar ve satıcılar bir araya gelerek gerekli belgeleri sahtecilikle düzenliyor ve ameliyatı ayarlıyor. Fakir satıcılar ve nispeten zengin alıcılar her iki tarafı da zor durumda bırakarak yasadışı organ ticareti endüstrisinde bulunmaya zorluyor.
Myanmar’da organlarını satan çaresiz insanlar, Facebook gibi platformlarda zengin alıcılara pazarlamaya başladı. Yasaları hiçe sayarak organ nakli için Hindistan’a giden insanların sayısı artarken, sadece 308 başarılı böbrek nakli gerçekleştirildiği biliniyor. CNN’in yaptığı araştırmaya göre, Facebook gruplarında organ satışı teklif eden paylaşımlar bulunuyor ve yirmi dört kişiyle konuşarak bu yasadışı endüstrinin işleyişini açıklıyor.
Organlarını satmak isteyen insanlar genellikle böbrek hastalığı olan kişilere yardım etmek amacıyla açılan gruplara katılıyor ve organlarını satma tekliflerinde bulunuyor. Ancak son yıllarda bu tür tekliflerin artması, yasa dışı organ ticaretini gündeme getiriyor. Bir mağdurun hazırladığı ilan, bir teyze için paraya ihtiyacı olduğunu belirterek böbreğini satmak istediğini belirtiyor. Bu acı tablo, ülkedeki umutsuzluğun yasadışı organ ticaretini tetiklediğini gösteriyor.