Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün koordinasyonunu üstlendiği 5. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ne (TASE-V) katılan ekip, araştırmalarına başladı.
Kutup ekosistemlerinde deniz örneklemesi yapmak amacıyla İstanbul’dan hareket eden 12 bilim insanı, ilk olarak Oslo’ya ulaştı. Daha sonra Tromso’dan gemi ile ayrılan ekip, gerçekleştirecekleri bilimsel araştırma seferi için hazırlıklarını tamamlayarak 78 derece kuzey enlemindeki Longyearbyen/Svalbard’a ulaştı ve burada bilimsel incelemelere başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, bu yıl 9. kez düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin ardından 5. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin başladığını bildirdi.
Bakan Kacır, 12 kişilik bilim heyetinin deniz suyu ve sediment örneklemeleri yapacağını, deniz yüzeyindeki mikroplastikleri inceleyeceğini belirterek, “Atmosfer dinamikleri GNSS ve meteorolojik sistemlerle anlık olarak izlenecek, iklim değişikliğinin izleri kutuplarda sürülecek. TEKNOFEST’te birinci olan 3 lise öğrencimiz, projelerini Arktik’in zorlu koşullarında test etme imkânı bulacak ve bilimsel araştırmalara katkı sunacak. 19 farklı projeyi kapsayan sefer, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador’dan bilim insanları ile ortak çalışmaları da içeriyor. Türkiye, bilim diplomasisinin sahada güçlü bir örneğini sergiliyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Bakanlığımızın yürüttüğü kutup bilim seferleriyle, bilimle şekillenen bir gelecek için ülkemizin kutuplardaki varlığını artırmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Seferin koordinatörü Prof. Burcu Özsoy, bilim ekibinin yanında 3 lise öğrencisinin de yer aldığını, bu öğrencilerin farklı şehirlerden ve projelerle seferde bulunduğunu açıkladı. Ekibin 12 araştırmacıdan oluştuğunu belirten Özsoy, “Bu yıl seferimize uluslararası bilim insanları da katılacak. Arjantin, Ekvador ve Bulgaristan’dan bilim insanları bizimle birlikte olacak.” dedi.
Özsoy, Arktik seferinin Antarktika’ya göre farklılıklar taşıdığını kaydederek, “Seferimizi Svalbard’dan başlatıp yine Svalbard’da tamamlamayı ve sefer süresince Arktik Okyanusu’nda çalışmalar yapmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Sefer boyunca toplam 19 proje gerçekleştirileceği bilgisini veren Prof. Dr. Burcu Özsoy, bu projelerin Arktik Okyanusu’nda bölgenin ekosisteminden havasal ölçümlere, atmosferik ölçümlerden deniz suyu ve sediman örneklerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını ifade etti. Ayrıca, bu ölçümlerin uzun izleme süreçlerinin de olacağını vurguladı. Hem yersel ölçümler hem de uydu görüntüleri ile doğrulamalar ve uzun vadeli çalışmalar yapılacak.
Bilim seferine katılan lise öğrencileri, TÜBİTAK tarafından düzenlenen “2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması” ve “2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması”nın birincileri arasından seçildi. Afyonkarahisar’dan sefere katılan Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 11. sınıf öğrencisi Aslı Kilci, “sosyal ve beşeri bilimler alanında” bu yarışmada birinci olduğunu açıkladı.
Kutup keşiflerinin 19. yüzyılda başladığını belirten Kilci, “Kaşifler bu dönemlerden itibaren kutup keşiflerini resmetmeye ve kitaplara çizmeye başladılar.” diyerek, kendi projesiyle bu tarihi perspektifi modern bir boyuta taşıdığını ifade etti.
Kastamonu Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Kaan Yusuf Odacı, “yapay zeka destekli hava kalitesi ölçen mobil cihazla” Türkiye birincisi olduğunu ve bu seferde bulunmanın kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu dile getirdi. Kocaeli Gebze’deki TÜBİTAK Fen Lisesi’nden katılan 11. sınıf öğrencisi Elif Berra Demir ise, sürdürülebilirlik ve refah alanında Türkiye birincisi olduğunu hatırlatarak, bu seferin kendisi için önemli bir deneyim olduğunu vurguladı.
Bilim ekibi, bu yıl “Ulusal Kutup Bilim Stratejisi” çerçevesinde, ulusal ve uluslararası öneme sahip bilimsel temalar altında çalışmalarını sürdürecek.