Körfez ülkelerindeki siyasi ve ekonomik dalgalanmalar, Trabzon’a gelen turist sayısını olumsuz etkiledi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tuna, bu durumun kente önemli bir düşüş getirdiğini ifade ederek, “Günde yaklaşık 24 dış hat uçuşu gerçekleşiyor. Sayı olarak geçen yıl ile aynıyız, ancak gelen uçuşlardaki doluluk oranlarında bir azalma gözlemleniyor. Yavaş yavaş normale dönüyoruz. İnşallah çok daha iyi olacak. Sezonda dış hat uçuşlarında 35 sayısına ulaşmayı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Karadeniz‘in turizmdeki önemli merkezlerinden biri olan Trabzon, 2025 yaz sezonuna beklenenin altında bir başlangıç yaptı. Kurban Bayramı döneminde kısa süreli bir yoğunluk yaşanmasına karşın, özellikle Körfez ülkelerindeki dalgalanmalar nedeniyle yabancı turist sayısında belirgin bir düşüş yaşandı. Dış hatlardan gelen günlük uçuş sayısı açısından geçen yıla kıyasla önemli bir değişiklik yaşanmazken, uçaklardaki doluluk oranlarında bir gerileme söz konusu oldu.
TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tuna, otel ve acente sayısındaki artışın yanı sıra pazar çeşitliliğinin de bölge turizminin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
“Gelen uçuşların doluluk oranlarında azalma var”
Trabzon’daki turizm sezonunun 2025 itibarıyla yavaş başladığını vurgulayan Tuna, “Bayram döneminde bir yoğunluğumuz oldu. Ancak Körfez’deki dalgalanmalardan dolayı ciddi bir düşüş yaşandı. Günde yaklaşık 24 dış hat uçuşu gerçekleştiriliyor. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki sayılar aslında aynı. Fakat gelen uçuşların doluluk oranlarında bir azalma var. Yavaş yavaş normale dönüyoruz. İnşallah daha iyi bir durumla karşılaşacağız. Sezonda dış hat uçuşlarında 35 sayısına ulaşacağımızı düşünüyoruz. Normalleşme süreci başladı, ancak insanlar arasında bir tedirginlik mevcut. Trabzon, bir turizm şehri olarak en kısa sürede eski seviyelerine dönecektir. Uçak sayılarındaki artış da bunu gösteriyor” dedi.
“Sadece Ortadoğu olarak bakmamız gerekiyor”
Trabzon’da turizme sadece Ortadoğu perspektifiyle bakılamayacağını vurgulayan Tuna, “400’e yakın otel ve 300’ün üzerinde seyahat acentemiz var. Trabzon bir turizm şehri, ancak bu sayıların yanı sıra alternatifler üretmemiz şart. Sadece Ortadoğu ile sınırlı kalmamalıyız. Bunu yıl boyunca yaymalıyız. Otellerin doluluk oranları yıllık bazda yüzde 40 civarında. Haziran ayında ise bu oran yüzde 75-85 seviyelerine ulaştı. Önemli olan otel ve seyahat acentası sayısının artması değil, pazarın büyümesidir. Temmuz ve Ağustos aylarında doluluk oranlarının artmasını bekliyoruz. 400 otelin bulunduğu bir şehirde, doluluk oranının yıllık bazda yüzde 40 olması, Trabzon’un hak ettiği değeri almadığını gösteriyor. Uzungöl, Sümela Manastırı gibi önemli yerlerin yanı sıra, Batum, Ordu ve Giresun da Trabzon’un bir parçası olarak değerlendiriliyor. Dubai, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden Trabzon’a düzenli uçuşlar mevcut. Ayrıca, Özbekistan uçuşlarımız da var. Farklı pazarlara yönelik alternatif çalışmalar üzerinde duracağız. Almanya’dan Trabzon’a haftada 4 uçuşumuz var. Çeşitli destinasyon çalışmaları ile pazarımızı nasıl genişletebiliriz, bu konular üzerinde çalışacağız” ifadelerini kullandı. – TRABZON