USD40,16
%0.21
EURO47,11
%0.17
EURO/USD1,17
%0.04
Petrol68,87
%0.03
GR. ALTIN4.294,79
%0.26
BTC4.620.101,41
%4.03
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sıcak Hava Uyarısı: 10.00-16.00 Dışarı Çıkmayın!

Sıcak Hava Uyarısı: 10.00-16.00 Dışarı Çıkmayın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının artışıyla birlikte acil servislere sıcak çarpması şikayetleriyle başvurularda belirgin bir artış yaşandığı bildirildi. Bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler gibi risk grubundaki kişilerin, özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıda bulunmamaları gerektiği uyarısı yapıldı.

Etlik Şehir Hastanesi Dahiliye Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Emin Gemcioğlu, AA muhabirine verdiği demeçte, son günlerde hava sıcaklıklarının belirgin bir şekilde arttığını ve bu durumun sıcak çarpması vakalarında da artışa neden olduğunu ifade etti.

Gemcioğlu, yükselen hava sıcaklıklarının sağlık açısından önemli riskler taşıdığını vurguladı. Uzun süre sıcak havaya maruz kalmanın, vücut ısısını yükselterek kişiyi sıcak çarpmasına maruz bırakabileceğini belirtti.

Sıcaklık artışının acil servis başvurularını da artırabileceğini dile getiren Gemcioğlu, şunları kaydetti:

“Bu dönemde acil servislere sıcak çarpması belirtileriyle başvurularda artış gözlemleniyor. Birçok hasta, hafif semptomlarla başvurup sıvı tedavisi ile kısa sürede taburcu edilebiliyor. Ancak santral sinir sistemi fonksiyonları bozuk olan hastaların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekiyor. Hava sıcaklığının 38-40 dereceye ulaştığı bu dönemlerde, nemle birlikte terleme yoluyla ısı kaybımız azalırken, vücut sıcaklığımız aniden yükselebiliyor. Bu nedenle riskli gruplarda sıcak çarpması vakalarında artış yaşanıyor.”

Bilişsel fonksiyonları yerinde olan ve kronik hastalığı bulunmayan bireylerin, serin bir yere geçerek ve yeterli sıvı alarak sıcak çarpmasını kolaylıkla atlatabileceğini belirten Gemcioğlu, sıcak çarpmasını atlatamayanların ise acil servislere ciddi sorunlarla başvurabileceğini ifade etti.

“Bilinç bulanıklığı, uyku hali gibi ciddi tablolar ortaya çıkabiliyor.”

Gemcioğlu, sıcak çarpmasının ilk belirtileri arasında terlemenin azalması, çarpıntı, zayıf veya hızlı nabız, bulantı, kusma, kas krampları ve baş ağrısının görülebileceğini aktardı.

Bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve gebelerin vücut ısısının yükselmesine daha duyarlı olduğuna dikkat çeken Gemcioğlu, “Biz terleyerek vücut sıcaklığımızı kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Riskli gruptaki bireylerde, vücut ısısı 39-40 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu durum, bulantı, kusma, kas krampları, ciltte kuruluk ve ileri düzeylerde merkezi sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olarak bilinç bulanıklığı, uyku hali gibi ciddi tabloların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.” şeklinde konuştu.

Sıcak çarpması durumunda ilk müdahalenin, kişinin serin bir alana alınması, kıyafetlerinin çıkarılması ve vücuduna soğuk kompres uygulanması olduğunu belirten Gemcioğlu, “Bilinci açık olan kişiye ağızdan sıvı verilmelidir; ancak bilişsel fonksiyonlarında sorun olan bireylerde damar yolu açılarak sıvı tedavisine başlanmalıdır.” dedi.

“Saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmasını önermiyoruz.”

Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Gemcioğlu, “Saat 10.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkılmasını kesinlikle önermiyoruz. 65 yaş üstü bireyler, bebekler, diyabet, kalp, kronik böbrek ve kanser hastalığı olanların bu saatlerde dışarıda bulunmamaları gerekiyor. Kalp ve tansiyon hastaları, idrar sökücü ilaç kullanabildiğinden dolayı sıcak çarpmasına karşı daha duyarlı hale gelebiliyor.” diye ekledi.

Gemcioğlu, özellikle bebeklerin ve yaşlıların, tek başına araç içinde bırakılmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu durum, kişinin hayatını kaybetmesine kadar gidebilen ciddi sorunlar oluşturabiliyor.” uyarısında bulundu.

10.00-16.00 saatleri arasında güneş altında çalışmak zorunda kalanların, kendilerini sıcaktan koruyacak önlemleri alması gerektiğini belirten Gemcioğlu, “Bu kişiler, şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarları kullanmalı, açık renkli kıyafetler tercih etmeli ve güneş kremi sürmelidir. Aksi halde birinci derecede yanık vakaları da görülebilir.” ifadelerini kullandı.

Gün boyunca yeterli miktarda su tüketiminin önemine değinen Gemcioğlu, bu ihtiyacın kişiden kişiye ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değişebileceğini kaydetti.

Ortalama 70 kilo ağırlığındaki bir bireyin günde yaklaşık 2 litre su içmesinin uygun olduğunu aktaran Gemcioğlu, su dışında ayran ve bitki çayı gibi sıvıların da tercih edilebileceğini, şekerli, gazlı ve alkollü içeceklerin ise vücuttaki su ihtiyacını artırabileceğinden bu tür içeceklerin tüketilmesini önermediğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sıcak Hava Uyarısı: 10.00-16.00 Dışarı Çıkmayın!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Acayip Bi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!