Türk bilim insanı Aziz Sancar, 17 Şubat 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, genetik bilgiyi korumak için hücrelerin hasarlı DNA’yı tamir etme konusundaki çalışmalarını paylaştı. Sancar, 10 yıl boyunca bu konuda çalıştığını ve sonuçlarıyla farklı alanlarda da araştırmalar yaptığını belirtti. Moleküler biyolojinin en yaygın kullanılan maddelerinden biri olan EdU molekülünü öne çıkaran Sancar, bu molekülün hem normal hücreleri hem de kanser hücrelerini öldürebildiğini aktardı.
Aziz Sancar, beyin tümörlerinin ölüm nedenleri arasında 10’uncu sırada yer aldığını belirterek, mevcut kanser ilaçlarının “kan-beyin” bariyerini geçemediğini ve bu sebeple etkili olamadığını söyledi. Cisplatin adlı ilacın bu bariyeri aşamadığını ifade eden Sancar, EdU molekülünün ise beyne ulaşabildiği ve kanser hücrelerini öldürebildiği bilgisini paylaştı.
Laboratuvar deneylerinin ardından fare deneylerine başlandığını açıklayan Sancar, bu süreci detaylı olarak anlattı. Fare deneylerinde EdU molekülünün beyin tümörleri üzerinde etkili olduğunu gözlemlediklerini belirten Sancar, ilaçların EdU ile kombinasyonunun daha iyi sonuçlar verdiğini belirtti. EdU’nun hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini öldürebilirken sağlıklı beyin hücrelerini koruyabileceğini belirten Sancar, bu molekülün beyin kanseri tedavisinde kullanma olasılığının bulunduğunu ifade etti.
Aziz Sancar, EdU molekülünün insanlarda kullanılabilmesi için klinik deneylerde yan etkilerini araştırmalarının gerektiğini belirterek, yeni tedavi yöntemini Türkiye’ye de aktarmak için çabaladığını söyledi. Sancar, DNA onarımı alanındaki keşfi ile kanser tedavisinde yeni bir umut ışığı doğduğunu belirtti.