Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yerli imkanlarla kritik ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi ve üretilmesi için yeni program çağrıları planlanıyor. 2025-2027 yıllarına ilişkin OVP’de sanayi sektöründe teknolojik yenilenme ve dönüşümün öne çıkacağı belirtiliyor. Sektörel önceliklendirme yaklaşımıyla aktif sanayi politikaları yürütülecek ve sanayi büyüme havzaları belirlenerek altyapısı hazır planlı sanayi alanları genişletilecek.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde kritik ürün ve teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesi için yeni program çağrıları yapılacak. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı daha etkin uygulanarak seçici ve odaklı bir yaklaşımla üretken sektörleri destekleyecek. Ayrıca HIT-30 Programı ile yarı iletkenler, e-mobilite, yeşil enerji gibi öncelikli teknoloji alanlarına yatırım yapacak firmalar desteklenecek.
Sağlık bilim ve teknolojileri ile savunma sanayi alanında AR-GE çalışmaları artırılarak yüksek katma değerli ürünlerin yerli üretimi teşvik edilecek. Devlet yardımları etki analizlerine dayalı olarak yürütülerek daha sade ve etkin bir şekilde gerçekleştirilecek. Bölge içi ve bölgeler arası teknolojik dönüşüm, ihracat ve istihdam potansiyeli olan özel sektör yatırımları desteklenecek.
AR-GE ve yenilik ekosistemi güçlendirilerek girişimciliğe destek verilecek. Fikri mülkiyet varlıklarının katma değerli üretime katkısının artırılması için patent, marka ve tasarıma ilişkin mekanizmalar güçlendirilecek. Büyük ölçekli özel sektör AR-GE merkezleri odaklanmalarını sağlayacak bir uzmanlaşma modeli uygulanacak. Ayrıca KOBİ’ler ve teknoloji sektörüne yönelik girişimler desteklenerek küresel düzeyde rekabetçilik hedefi benimsenecek.
Girişimcilerin nitelikli danışmanlık hizmetlerine erişimlerinin sağlanması için sektörel gelişim platformları desteklenecek. Tüm bu adımların ardında Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim merkezi haline gelmesi ve rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.