NASA’nın ötegezegen araştırma uydusu projesine katılan gönüllüler, dünya genelinde gökyüzünü tarayarak toplamda 10 bin 1 “tutulmalı çift yıldız” sistemi tespit etti. Bu sistemlerin 7 bin 936’sı daha önce bilinmiyordu.
Washington Post’un bildirdiğine göre, yapay zeka destekli algoritmalar ilk olarak yaklaşık 1,2 milyon aday sistem belirledi.
Bu aday sistemler, sonrasında 60 bin kadar öncelikli hedefe indirgenerek vatandaş bilimcilerin incelemesine sunuldu.
Yapılan gözlemler sonucunda, bu sistemlerin 10 bin 1’inin gerçekten tutulmalı çift yıldız olduğu doğrulandı.
“TUTULMALI ÇİFT YILDIZ” NEDİR?
Tutulmalı çift yıldız sistemleri, iki yıldızın birbirlerinin etrafında dönerken zaman zaman birinin diğerinin önünden geçmesi sonucu yıldızın parlaklığında gözle görülür bir düşüş yaşanmasıyla adlandırılmaktadır. Bu durum, gökbilimcilere yıldızların boyutları, kütleleri ve evrim süreçleri hakkında daha doğru bilgiler edinme imkânı sunar.
“YAPAY ZEKA YETMİYOR”
Proje liderlerinden Veselin Kostov (NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi ve SETI Enstitüsü), “Yapay zeka büyük verileri hızlıca analiz edebiliyor, ancak bazı karmaşık modelleri gözden kaçırabiliyor. Bu nedenle insan gözünün sezgisine ihtiyaç duyuyoruz,” ifadelerini kullandı.
Kostov, yeni keşfedilen yıldızların sadece yıldız fiziği açısından değil, aynı zamanda potansiyel ötegezegenlerin keşfi açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Projenin çalışmaları hâlâ devam etmekte ve herkesin katılımına açıktır. İnternet bağlantısı olan herkes, projenin web sitesi üzerinden katılarak verileri analiz edebilir.