Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, resmi bir ziyaret kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) geldi. Ziyaretinin en önemli etkinliklerinden biri, Girne Asker Hastanesi’nin açılış törenine katılmak oldu. Törende konuşan Yılmaz, “24 Aralık 1963 Girne Asker Hastanesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hayırlı olmasını diliyorum. Kıbrıs’ı bir milli dava olarak gönlüne nakşetmiş Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sizlere selam ve sevgilerini iletiyorum” diyerek, açılışın önemine vurgu yaptı.
Cevdet Yılmaz, KKTC’ye yapılan ziyaretlerin her zaman dolu projeler, işbirlikleri ve kalkınma müjdeleri barındırdığını ifade etti. Bu ziyaretin özellikle anlamlı olduğunu belirtirken, “Bir yandan KKTC’nin 41’inci kuruluş yıldönümünü kutluyoruz, diğer yandan Cumhuriyete ulaşmak için çekilen acıların önemli bir sembolü olan 24 Aralık 1963 tarihini her zaman hatırlayacağız” dedi. Yılmaz, Kıbrıs’taki trajik olaylara dikkat çekerken, Rum terör örgütü EOKA mensuplarının 1963’te başlattığı ‘Kanlı Noel’ saldırılarıyla Kıbrıs Türklerine yönelik etnik temizlik uyguladığını belirtti. “Kadın, çocuk, bebek, yaşlı ayırmaksızın Kıbrıs Türkünü zalimce katlettiler” diyerek bu barbarlığın amacının Kıbrıs Türklerini yok ederek adayı Yunanistan’a bağlamak olduğunu ifade etti. Ancak, Türkiye ile birlikte Kıbrıs Türkünün gösterdiği kahraman direniş sayesinde bu amaçlarına ulaşamadıklarını söyledi.
Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Filistin’de yaşanan savaş suçları ve soykırım girişimi, ‘Kanlı Noel’ saldırılarıyla Kıbrıs Türklerine karşı da uygulandı. 24 Aralık 1963’te Lefkoşa’nın Kumsal semtinde yaşanan korkunç saldırıda, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı’nda görevli Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve çocukları hunharca katledildi. Bu trajik olay, Kıbrıs Türk halkının hafızasında acı bir hatıra olarak yer etti ve olayın yaşandığı ev, günümüzde Barbarlık Müzesi olarak hizmet vermektedir.”
Cevdet Yılmaz, Kanlı Noel’in şehitlerini rahmetle anarak, gazilere sağlıklı ve huzurlu bir ömür diledi. Ayrıca, 24 Aralık 1963’te yaşanan acıların unutulmaması ve bu tarihin yaşatılması adına askeri hastaneye bu ismin verilmesinin, şehitlerin hatırasına duyulan vefa borcunun bir ifadesi olduğunu belirtti. “Bu karar, vatan uğruna şehit olan kahramanlarımızın hatırasını nesiller boyunca yaşayacak” ifadelerini kullandı.
Girne Asker Hastanesi’nin yenilenen sağlık altyapısının KKTC ile Türkiye arasındaki güçlü işbirliğinin bir örneği olduğunu vurgulayan Yılmaz, hastanenin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bu yana yürütülen sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olduğunu da belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 340 milyon Türk Lirası bütçeyle inşa edilen 100 yataklı yeni hastane, 18 bin 472 metrekare kapalı alanda yer almakta ve modern sağlık hizmetleri sunmaya hazırdır. Yılmaz ayrıca hastanenin, ihtiyaç planlamasına göre daha fazla hastaya hizmet verebilme kapasitesine sahip olduğunu ekledi.
Ayrıca, Yılmaz, KKTC’nin her alanda kalkınmasını destekleyen projelerin aralıksız devam ettiğini belirtti. “Bu hedefler doğrultusunda tarımsal su temini ve köy yollarının modernizasyonu için çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca, dijital dönüşüm sürecini hızlandırmak için e-Devlet kapısına erişimi kolaylaştıracak mobil uygulama geliştirme projeleri üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Cevdet Yılmaz, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin