Adana’nın Kozan ilçesinde 27 Ekim günü saat 20.07’de meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem, yerin 20 kilometre derinliğinde kaydedildi. Kozan depreminin ardından 6 saat içinde en büyüğü 3.3 büyüklüğünde 20 artçı sarsıntı yaşandı. ÇÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kozan’daki depremin 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçısı olduğunu belirtti.
Minnetli bölgesinde 6 Şubat 2023’ten bu yana 6 binin üzerinde artçı sarsıntı yaşandığını belirten Prof. Dr. Ünlügenç, Saimbeyli-Feke fayları ile daha doğusundaki Savrun Fayı arasında kalan zon içerisinde artçı sarsıntıların yoğunlaştığını açıkladı. Bu bölgede 7 Ağustos günü benzer artçı sarsıntılar yaşandığını ifade eden Ünlügenç, 6 Şubat 2023’ten bu yana 6 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini söyledi.
Türkiye genelinde 11 ilin etkilendiği 20 aylık süreçte yaşanan artçı sarsıntıların verilerini paylaşan Prof. Dr. Ünlügenç, aktif fay zonları boyunca farklı büyüklüklerde sismik hareketlenmelerin her gün yaşandığını ve bu durumun bir süre daha devam edeceğini belirtti. Ünlügenç, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından 100 binin üzerinde artçı sarsıntı olduğunu ve çeşitli büyüklüklerde çok sayıda artçının yaşandığını aktardı.
Büyük depremlerin yarattığı stresin azalması için geçen sürenin yeterli olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ünlügenç, artçı sarsıntıların normal olduğunu belirtti. Türkiye’deki örneklerden verilerle destekleyen Ünlügenç, yapıların depreme dayanıklı şekilde tasarlanması ve her aşamasının ciddi kontrollerden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin önemine de değinen Ünlügenç, yapıların bu yönetmelik esaslarına göre inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.