İzmir’de Bayraklı ilçesinde Turan Sahili’ne ölü balıkların vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkmasıyla başlayan kirlilik belasıyla mücadele devam ediyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu, acil eylem planı hazırlıklarını sürdürürken farklı üniversitelerden bilim insanları da çözüm için projeler geliştiriyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilim insanları, körfezdeki kirliliğin uydu görüntüleriyle haritalandırılması ve takibi için çalışma yaptı. Görsel analizlerle su kalitesindeki değişimleri dakikalar içinde tespit edebilecek bir model geliştiren ekip, körfezin en kirli bölgelerini kırmızı, daha az kirli bölgelerini ise turuncu ve sarı tonlarında işaretledi.
Harita Mühendisi Doç. Dr. Osman Salih Yılmaz, yapılan çalışmanın su kalitesindeki değişimleri hızlı şekilde takip etmeyi sağlayan bir tarama modeli olduğunu belirtti. Uydudan gelen görüntüler sayesinde su kalitesindeki değişimlerin takip edilebildiğini ifade eden Yılmaz, son üç ayda kentin çeşitli bölgelerinde hızlı kirlilik artışı gözlemlediklerini dile getirdi. Bunun alg patlaması kaynaklı olduğunu vurgulayan Yılmaz, sıcaklıkların yükselmesiyle klorofil A seviyesindeki artışın özellikle belirli noktalarda daha yoğun olduğunu açıkladı.
Araştırmanın lideri olan Doç. Dr. Osman Salih Yılmaz, yaptıkları çalışmanın sadece İzmir Körfezi’nde değil, dünyanın farklı denizlerinde de kirlilik takibinde kullanılabileceğine işaret etti. İzmir Körfezi için önerilen erken uyarı sistemlerine dâhil edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Kirliliğin sebebinin belirlenip tedavisinin ardından, tekrar uydu görüntüleriyle kontrol yaparak tedavinin etkisini gözlemleyebileceğiz.” dedi. Çalışmada MCBÜ ve YTÜ akademisyenlerinin yanı sıra diğer üniversitelerden de uzmanlar yer aldı. Bu çalışma, 2021’de Marmara Denizi’nde müsilajın yayılımını ve Akdeniz Bölgesi’nde çıkan orman yangınlarının etkilerini belirlemede de kullanılan bir teknolojiyle yürütüldü.