Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyümenin istikrarlı ancak zayıf kalacağını belirterek, büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,2 olarak korudu. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun ekim sayısını, “Politika Değişikliği, Artan Tehditler” başlığıyla yayımladı. Küresel ekonomik büyüme tahmininin yüzde 3,2 olduğu raporda, beş yıl sonraki küresel ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 3,1 ile Kovid-19 salgını öncesi ortalamaya kıyasla “vasat” kalmaya devam ettiği belirtildi. Küresel görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu vurgulanan raporda, küresel enflasyondaki düşüşe de işaret edildi. Enflasyonun para politikası, maliye politikası ve yapısal reformlar için önemli olduğu ifade edildi.
Türk ekonomisinin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 3, gelecek yıl için yüzde 2,7 olarak belirlendi. Enflasyon beklentileri ve işsizlik oranları da raporda yer aldı. ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin arttığı raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme tahminlerinde düşüş yaşandığı belirtildi. Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere’nin ekonomik görünümlerine de değinilen raporda, Japonya ekonomisinin büyüme tahminlerinde düşüş olduğu, Çin ve Hindistan ekonomilerine ilişkin büyüme beklentilerinin de değiştiği kaydedildi.
Rusya ekonomisinin büyüme tahminlerinin revize edildiği raporda, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomileri grupları da yer aldı. Çin ve Hindistan ekonomilerine ilişkin büyüme tahminlerinde değişiklik yaşandığı aktarıldı. Raporda, küresel görünüme yönelik risklerin politika belirsizliğiyle arttığı ve enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu vurgulandı. IMF’nin raporunda, birçok ülke ekonomisinin gelecek yıl için büyüme tahminlerinde revizyonlar yapıldığı ve ekonomik belirsizliklerin devam ettiği ifade edildi. Geleceğe yönelik ekonomik beklentilerin belirsiz olduğu ve pandeminin küresel ekonomi üzerinde uzun vadeli etkilerinin olabileceği kaydedildi.