NASA’nın uyduları, Güneş’in kuzeydoğu bölgesinden gerçekleşen süper ısınmış bir plazma yayını kaydetmeyi başardı. Bu olay, astronomik gözlemler açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Patlama sonucunda meydana gelen plazma yayınının, yaklaşık 30 Dünya büyüklüğünde bir alanı kapsayacak kadar genişlediği bildirildi.
Şiddetli patlama, 400 bin kilometrelik bir “ateş kanyonu” oluşturdu. Bu kanyonun parlayan plazmadan oluşan duvarlarının yüksekliği ise 20 bin kilometreyi aşıyor ve bu da Dünya’nın çapına eşdeğer bir ölçü sunuyor.
GÜNEŞ GİDEREK AKTİFLEŞİYOR
Bu patlamanın Dünya’ya çarpması beklenmese de uzmanlar, Güneş’in giderek daha aktif hale geldiğine dikkat çekiyor. Gelecekte meydana gelebilecek patlamaların gezegenimize doğrudan etki edebileceği ifade ediliyor.
Böyle bir senaryoda, dünyamızda ciddi etkiler yaratabilecek güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşanabilir. Bu tür fırtınalar, elektrik şebekeleri, uydular ve GPS sistemlerinde önemli kesintilere yol açabilir.
ENERJİ PATLAMASI DÜNYA’YA ULAŞACAK MI?
Gökbilimciler, bu enerji patlamasının Dünya’ya ulaşmasından endişe duysa da, uzay hava durumu tahminleri gezegenimizin jeomanyetik fırtınadan etkilenmeyeceğini öngörüyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Durumu Merkezi, bugünden itibaren hafta sonuna kadar radyo kesintisi yaşanma ihtimalini yüzde 60 olarak belirtti.
PATLAMA ARKASINDA İZ BIRAKTI
NASA, patlamanın Güneş’in manyetik alanını son derece güçlü bir şekilde büküp parçaladığını ve bu olayın ardından yüklü parçacıklardan oluşan parlayan bir hendek bıraktığını açıkladı.
Benzer patlamalar, geçtiğimiz Mayıs ayında da yaşanmıştı. Bu dönemde ABD genelinde kutup ışıkları (aurora) gözlemlenmiş ve elektrik kesintileri ile uydu arızalarına dair uyarılar yapılmıştı.