Türkiye’de eski tip sürücü belgeleri ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu durum hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımında, eski tip sürücü belgelerinin yenilenme süresinin uzatıldığını açıkladı. Yerlikaya’nın belirttiğine göre, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin Geçici 10. maddesi kapsamında, eski sürücü belgelerinin yenilenmesi için geçen süre mevcut koşullar ve vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
Ülkemizde halihazırda yaklaşık 5 milyon 413 bin 148 adet eski tip sürücü belgesinin bulunduğu bildirilmektedir. Bakan Yerlikaya, işlemlerin yoğunluk yaşanmadan ve vatandaşların mağduriyet yaşamadan tamamlanabilmesi için bu sürenin sonuna kadar eski sürücü belgelerinin yenilenmesi gerektiği konusunda vatandaşlara çağrıda bulunmuştur.
Yenilenen Ehliyetlerin Süresi
Yenilenen sürücü belgeleri için geçerlilik süresi genel olarak 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bazı sınıflar için bu süre 5 yıl olarak uygulanacaktır. Örneğin, C1 sınıfı 7500 Kg’a kadar olan kamyon ve çekiciler, C1E sınıfı 12000 Kg’a kadar olan kamyon ve çekiciler, C sınıfı kamyon ve çekiciler, DE sınıfı römorklu minibüs ve otobüs gibi ehliyet sınıfları 5 yıl süreyle geçerli olacaktır. Diğer yandan, M sınıfı motorlu bisiklet, A1 ve A2 sınıfı motosikletler (11 KW ve 35 KW’ı geçmeyen), B sınıfı otomobil ve kamyonetler gibi sınıflar ise 10 yıl süreyle kullanılabilecektir.
Cezalar ve Harçlar
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL olarak belirlenirken, ehliyeti iptal edilen ya da el konulan kişilerin araç kullanma cezası da aynı miktardır. Geçerlilik süresi dolmuş ehliyet ile araç kullanmanın cezası ise 2.610 TL olarak uygulanmaktadır. Ayrıca, farklı bir sınıfta araç kullanma durumunda da 6.440 TL ceza uygulanacağı duyurulmuştur.
Eski tip sürücü belgelerinin yenilenişi için belirli harç bedelleri bulunmaktadır. 2016 öncesi alınan sürücü belgelerinin yenilenmesi için “Vakıf Hizmet Bedeli” olarak 2 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” olarak ise 13 TL alınmaktadır. 2016 sonrası alınan sürücü belgeleri için bu bedeller sırasıyla 230 TL ve 990 TL olarak belirlenmiştir. İlk defa sürücü belgesi alınması veya sınıf eklenmesi durumunda aynı harçlar geçerlidir.
Sağlık Raporu Bilgileri
Ehliyet yenileme sürecinde sağlık raporu da önemli bir yere sahiptir. Son 2 yıl içinde ehliyete dair tespitlerin yer aldığı sağlık raporu mevcutsa bu rapor, yenilenen ehliyet için de geçerli olacaktır. Sağlık raporuna erişim e-Devlet üzerinden e-Nabız uygulaması ile sağlanabilmektedir.
Sağlık raporu almadan önce, e-Devlet üzerinden “Kişisel Sağlık Bilgi Formu”nu doldurmak gerektiği, aksi takdirde sağlık kuruluşunda ek bekleme süresi olacağı konusunda uyarılar yapılmıştır.
Yeni Tip Ehliyet ile Yanında Bulundurma Zorunluluğu
Ehliyet yenileme işlemini tamamlayan vatandaşlar, Nüfus İdaresi’ne giderek ehliyetlerini çipli kimlikleriyle eşleştirebileceklerdir. Bu uygulama ile birlikte, yeni tip ehliyeti yanlarında bulundurma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Bu gelişmeler, sürücü belgeleriyle ilgili işlemlerin daha rahat ve erişilebilir olmasını hedeflemektedir.