Uzaydaki Alçak Dünya yörüngesinde (LEO) bulunan uyduların sayısının hızla artması, uzaydaki enkaz miktarını da büyük ölçüde artırmaktadır. Bu durum, mevcut ve gelecekteki uzay araçları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle Avrupa Uzay Ajansı (ESA), pasif multistatik radar teknikleri kullanarak Uzay Durumsal Farkındalığı (SSA) geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla, uzay çöplerinin izlenmesi için yeni çözümler bulmak üzere bir fizibilite çalışmasını finanse etmektedir.
Dünya’dan 2000 km’nin altında irtifada faaliyet gösteren yeni mega takımyıldızlarının geliştirilmesi, uzay durumsal farkındalığını ilerletmek için büyük bir fırsat sunabilir. ESA, bu yeni mega takımyıldızların, uzay çöpü izleme için pasif bir çoklu statik radar (PMR) hizmetini nasıl entegre edebileceğini araştırmaktadır. Bu çalışmalar, gelecekte uzayda oluşturulacak takımyıldızlar sayesinde uzay çöplerini daha etkin bir şekilde takip etmeyi amaçlamaktadır.
ESA Mühendisi Gerarda De Pasquale, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu fikri araştırmak ve bir fizibilite çalışması yürütmek, yeni bir Avrupa PNT programı başlatmaya hazırlandığımız şu günlerde özellikle önemlidir. Uzay çöpünü izleyebilecek geçici bir hizmet ekleyip ekleyemeyeceğimizi görmek istiyoruz. Bu sayede uzaydaki enkaz miktarını yönetebilir ve Kessler sendromu gibi uzaya erişimi zorlaştıran senaryolardan kaçınabiliriz” dedi. Bu çalışmaların uzay çöplerinin izlenmesi ve uzaydaki enkaz miktarının kontrol altında tutulması için önemli bir adım olabileceği belirtilmektedir.