Haziran ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 zam alacaklar. Ayrıca memur ve memur emeklilerinin zam oranı yüzde 19,31 olarak belirlendi. Emeğin karşılığı olan maaşların artması ve en düşük emekli maaşının belirlenmesi konusu da gündemde yer almaktadır.
Henüz net bir açıklama olmamakla birlikte, beklentiler en düşük emekli maaşının 6 aylık enflasyon oranında artış göstermesi yönünde. Bu durumda en düşük emekli maaşının 12 bin 473 lira seviyesine yükselebileceği belirtilmektedir. Ancak bu değişiklik için Meclis düzenlemesine gereksinim duyulmaktadır.
Emekliler arasında kök maaşı 10 bin TL olanların maaşlarının 12 bin 473 TL’ye, 15 bin TL olanların 18 bin 709 TL’ye, 20 bin TL olanların 24 bin 946 TL’ye ve 25 bin TL olanların 31 bin 182 TL’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. Bu artışlar, emeklilerin maaşlarına yansıyacak değişiklikleri göstermektedir.
Temmuz ayında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak artışlar, 5510 Sayılı Yasa kapsamında gerçekleşmektedir. Ancak kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emeklilerin aylıkları Hazine tarafından 10 bin TL’ye tamamlanmaktadır. Bu durum, bazı emeklilerin en düşük aylık seviyesine ulaşmasını sağlamaktadır.
Ülke genelinde kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan 3,6 milyon emeklinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Temmuz ayındaki zam oranları, en düşük aylıklar üzerinden değil kök aylıklar üzerinden yapıldığı için, bazı emeklilerin sıfır zam veya enflasyonun altında zam alabileceği öngörülmektedir.
Emekli maaşlarındaki artışları hesaplarken SSK ve Bağkur emeklileri 1,2473, memurlar ve memur emeklileri ise 1,1931 ile son maaşlarını çarparak yeni maaşlarını hesaplayabileceklerdir. Bu hesaplama yöntemi, emeklilerin zam oranlarını ve aylık maaşlarını belirlemede önemli bir kriter olmaktadır.