Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bakanlık konferans salonunda düzenlenen Kadınlara Yönelik Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliştirme Programı’nda bilginin gücüne vurgu yaparak konuşma yaptı. 4. Sanayi Devrimi’nin teknolojilerin hızlı dönüşümüne öncülük ettiğini belirten Göktaş, dijitalleşme ve otomasyonun hayatın her alanında ilerleme sağladığını ifade etti. Verilerin günümüzde insan zekasına benzer şekilde yorumlanabildiğini belirten Göktaş, yapay zeka ve veri biliminin öneminden bahsetti.
Göktaş, 2020’de yapılan bir araştırmaya göre teknoloji becerilerinde 2030’da önemli bir artış olacağını söyledi. Kadınların dijital becerilerini geliştirmenin önemli olduğunu vurgulayan Göktaş, kadınların STEM alanlarında daha fazla temsil edilmesi gerektiğini belirtti. Üniversite öğrencilerinin yüzde 55’inin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken Göktaş, STEM alanlarında mezun olan kadın oranının düşük olduğunu ifade etti.
“Göktaş, kadınları teknoloji ve inovasyon alanlarında güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, kadınların yapay zeka ve veri bilimi konusundaki yeteneklerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Kadın istihdamını artırmayı hedefleyen Göktaş, yapay zeka ve veri bilimi eğitim programları düzenleyerek kadınların kariyer fırsatlarını artırmayı planladıklarını açıkladı.
Bakan Göktaş, Türkiye genelinde uygulanacak olan “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı” kapsamında kadınlara dijital dönüşüme uyumlu beceriler kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Kadınlara Yönelik Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliştirme Programı’nı başlatarak, STEM alanında eğitim alacak kadınları destekleyeceklerini ifade etti. Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştırılacak olan programla 400 kadının eğitim almasını planladıklarını açıklayan Göktaş, katılımcıların uluslararası geçerliliği olan sertifika alacaklarını belirtti.
Bakan Göktaş, kadın istihdamını artırmak için yapılan çalışmalara odaklandıklarını ve 2028 yılına kadar kadın istihdamını yüzde 36,2’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında daha fazla yer almasını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Göktaş, kadının ekonomik kalkınmanın merkezine yerleştirilmesinin Türkiye’nin rekabetçi bir konuma gelmesi için önemli olduğunu belirtti.