Avrupa Birliği’nde bugün yürürlüğe giren dünyanın ilk “Yapay Zeka Yasası”, yapay zeka teknolojilerinin kullanımına sıkı düzenlemeler getiriyor. AB üyesi ülkeler tarafından 25 Mayıs’ta kabul edilen yasa, 12 Temmuz’da Birliğin Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından bugün yürürlüğe girdi. Dünyanın ilk “Yapay Zeka Yasası” olarak bilinen kurallar, aşamalı olarak AB üyesi 27 ülkede bu alandaki düzenlemeleri uyumlu hale getirecek.
Yasanın temel amacı, AB ülkelerinde kullanılan yapay zeka sistemlerinin temel insan haklarına ve güvenliğine zarar vermemesini sağlamak. Bu bağlamda, yapay zeka sistemleri risk derecelerine göre gruplandırılıyor. Yüksek riskli alanlar, insan hayatını ciddi şekilde etkileyebilecek, sağlığı tehdit edebilecek uygulamaları kapsarken, az riskli alanlar ise video oyunları gibi daha basit uygulamaları içeriyor.
Yasada “kabul edilemez” risk grubuna giren sistemler ise tümüyle yasaklanıyor. Örneğin, yüz tanıma sistemlerinde hassas verilerin kullanımı, insan davranışını manipüle eden sistemler ve genel amaçlı yapay zeka modellerine özel kurallar getiriliyor. Şeffaflık kriterlerine uymayan şirketler, küresel cirosuna oranlı milyonlarca avroluk para cezaları ile karşılaşabilir.
Yasanın uygulanabilir hale gelmesi için belirli bir süre öngörülüyor. Yasaklar, 6 ay sonra yürürlüğe girecekken, genel amaçlı yapay zeka modelleri için yönetim kuralları ve yükümlülükler 12 ay sonra geçerli kılınacak. Yasa tüm boyutlarıyla 2 yıl sonra tam anlamıyla uygulanabilir olacak. Bu düzenlemeler, yapay zeka teknolojilerinin AB ülkelerinde sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.