Bakanlığı, Türkiye’de 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil virüsü enfeksiyonu hakkında bir uyarı yazısı yayımladı. Sağlık Bakanlığının resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin hastalığın bulaşması açısından dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Hastalıktan korunmanın temel yaklaşımının sivrisinek ısırıklarından korunmak olduğu belirtildi ve bu nedenle hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat eden vatandaşların bakanlığın yayımladığı seyahat talimatlarına uymaları gerektiği söylendi.
Açıklamada, virüsün bulaştığı kişilerin %80’inde herhangi bir belirti görülmediği, hastaların yaklaşık %20’sinde ise ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma ve cilt döküntüleri gibi semptomların görüldüğü kaydedildi. Hastanın iyileşme süresinin ise yaklaşık 1 hafta olduğu ifade edildi. Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu için riskli ülkelerin, vatandaşların seyahat sağlığı merkezlerinden ya da 444 77 34 numaralı seyahat sağlığı hattından öğrenebileceği belirtildi.
Batı Nil Virüsü tropikal ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüstür. İlk olarak 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil Bölgesinde görülen virüs, sivrisinekler aracılığıyla tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Hastalık, 2-8 gün süren bir kuluçka periyodunun ardından kendini yüksek ateş, bulantı, ağrı gibi belirtilerle gösterir. Bazı ağır vakalarda hastanın yarı koma durumuna bile girebileceği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı’nın uyarı yazısına göre, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu için risk teşkil eden bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat etmeyi planlayan kişilerin özellikle sivrisinek ısırıklarından korunmaları önemlidir. İnsanlar, açık kıyafetler giyerek ve sivrisinek kovucu losyonlar kullanarak bu tür enfeksiyonlardan korunabilirler. Ayrıca, vücutta sivrisinek ısırığına bağlı olarak oluşmuş herhangi bir döküntü veya belirti görüldüğünde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Sonuç olarak, Batı Nil virüsü enfeksiyonu ciddi bir hastalıktır ve hastalık etkeni olan sivrisineklerin ısırıklarından korunmak büyük önem taşımaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı uyarılar ve rehberler doğrultusunda hareket ederek hastalıktan korunmak mümkündür. Halkın, bilinçli ve dikkatli olması, hastalığın yayılmasını engellemekte önemli bir rol oynamaktadır.