Bilim insanları, uzayda güneş enerjisinden yararlanma çalışmalarını yürütürken, bazıları bu enerjiyi yeryüzüne aktarma konusuna odaklandı. Uzayda hava etkilerinden dolayı daha fazla enerji toplanabilmesi nedeniyle, uzaydan Dünya’ya enerji iletimi projeleri artmaktadır. Geçtiğimiz yıl ilk defa uzaydan Dünya’ya enerji aktarımı gerçekleştirilmişti.
Florida merkezli girişim Star Catcher, uzayda topladığı enerjiyi diğer uzay araçlarına aktarmayı hedeflemektedir. Şirket, projeyi hayata geçirmek için 12,25 milyon dolarlık hibe sağladığını duyurdu.
Planlanan elektrik şebekesi, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilecek uydular aracılığıyla güneş enerjisini yoğunlaştıracak ve bu enerjiyi diğer uzay araçlarına gönderecektir. Star Catcher, şu anda alçak Dünya yörüngesindeki uydulardan 5 ila 10 kat daha fazla enerji üretebileceğini iddia etmektedir.
Initialized Capital’dan Andrew Sather, Star Catcher’ın yörünge gücü alanındaki etkisinin SpaceX’in fırlatma alanındaki etki gibiden yaratacağını belirtti. Şirket, 2025 yılının Aralık ayında deneme amaçlı ilk uydusunu fırlatmayı planlamakta olup, nihai hedefi 200 uydunun yörüngeye yerleştirilmesidir.
Star Catcher, müşterileriyle yıllık sözleşmeler yapmayı ve enerji ihtiyaçlarına göre ödeme seçenekleri sunmayı planlamaktadır. Şirket, tek bir uydunun aynı anda birden fazla araca enerji gönderebileceğini öngörmektedir. Ayrıca, bu şebekenin Ay’ın karanlık yüzüne yapılacak çalışmalara katkı sağlayabileceği belirtilmektedir. Güneş enerjisiyle çalışan uzay araçları, bu bölgede yıldız ışığından uzak kaldığında, enerji ihtiyacını karşılayabilecektir.