Çin’de bilim insanlarının arıların beyinlerine kontrol cihazları yerleştirdiklerini açıkladığı yeni bir gelişme yaşandı.
Bir tutam tuzdan daha hafif olan bu cihaz, işçi arıların sırtına yerleştiriliyor ve küçük iğneler aracılığıyla arıların beyinlerine bağlanıyor.
Araştırmacılar, gerçekleştirilen testlerde cihazın 10 denemeden 9’unda başarılı olduğunu ve arıların verilen sola veya sağa dönme komutlarına uyduğunu bildirdi.
NERELERDE KULLANILACAK?
Sibernetik arıların, kurtarma görevleri ya da askeri keşif amacıyla gizli operasyonlarda kullanılabileceği öngörülüyor.
Ayrıca, bu küçük cihazların bilgi toplayıp kaydedebilmesi için kameralar, dinleme cihazları ve sensörlerle donatılabileceği ifade ediliyor.
Küçük boyutları sayesinde, gizli askeri veya güvenlik operasyonları için dar alanlara erişim sağlamak amacıyla da kullanılma potansiyeline sahipler.
Bu teknolojinin geliştirilmesinde Pekin Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Zhao Jieliang öncülük etti.
Böceğin görsel işlem merkezi olan optik lobuna elektrik darbeleri göndererek çalışan bu sistem, araştırmacılara arının uçuşunu yönlendirme imkanı sunuyor.
ÜLKELERİN BÖCEK İSTEĞİ
ABD ve Japonya gibi pek çok ülke, sibernetik böcekler üretmek için yoğun bir rekabet içinde bulunuyor.
Daha önce Japonya’daki bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan ve uzaktan kumanda edilebilen bir hamamböceği geliştirdiklerini bildirmişti.
Bu hamamböceğinin tehlikeli alanlara girmesi, çevre izleme yapması veya yeniden şarj edilme gereksinimi olmadan arama kurtarma görevinde bulunması amaçlanmıştı.