İngiltere’nin güney sahillerinde toplanan midye ve istiridyelerde yapılan son testlerde, bilim insanları tarafından çok miktarda cam elyafı parçacığı tespit edildi. Mikroskoplarla incelenen deniz kabuklularının içinde 1 kilogramda 11 binden fazla mikroskopik cam parçacığının bulunduğu belirlendi. Bu durum, uzmanlar tarafından plastik gibi cam elyafı parçacıkların enflamasyona yol açabileceği konusunda uyarı olarak değerlendirildi. Ancak, insan sağlığına etkileri konusunda net bir bilgi bulunmuyor ve araştırmalar devam ediyor.
Fiberglas malzemesinin güçlü, hafif ve ucuz olması sebebiyle 1960’lardan bu yana tekne yapımında tercih edildiği biliniyor. Ancak, kullanılmayan ve terk edilen tekneler çevre kirliliğine sebep olabiliyor. Fiberglasın çevreye verdiği zararların en önemli sebeplerinden biri eski teknelerin terk edilmesi veya tamir edilmesi sonucunda ufalanarak suya karışması. Bu durum da deniz kabukluları gibi suyu filtreleyen canlılar aracılığıyla çevrede birikebilecek cam elyafı parçacıklarının insan sağlığı açısından olası risklerini artırıyor.
Genel olarak midye ve istiridyenin insanlar için tehlike oluşturduğu yönünde henüz bir kanıt bulunmazken, bilim insanları bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle cam elyafı gibi materyallerin deniz canlıları tarafından filtrelenip insan tüketimine yansıması durumunda ortaya çıkabilecek potansiyel tehlikelerin önlenmesi için detaylı çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yapılıyor.
Sonuç olarak, İngiltere’de yapılan bu çalışmaların gösterdiği gibi deniz kabuklularında bulunan cam elyafı parçacıklarının çevre ve insan sağlığı açısından olası zararları konusunda ciddi bir farkındalığın oluşturulması ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekliliği ön plana çıkıyor. Fiberglas gibi malzemelerin denizdeki etkileri ve tehlikeleri konusunda daha kapsamlı bir anlayışın geliştirilmesi ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için bilim dünyasının ve karar vericilerin iş birliği içinde çalışması gerektiği belirtiliyor.