Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Bu sistem sayesinde elle plaka girişi engellenerek vergi kaybının önüne geçilecek. Şimşek, vergide adaleti sağlamak ve kayıtdışılığı azaltmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını açıklayan Şimşek, taşıtların plaka bilgilerinin otomatik olarak tanımlanacağını ifade etti. Sistemin 2025 yılında başlayacağını belirten Şimşek, vergi mükelleflerine ait 8 milyon aracın sisteme dahil olmasıyla akaryakıt tüketiminin takip altında olacağını vurguladı. 2022 yılında akaryakıt sektöründe oluşan 15 milyar lira vergi kaybının da bu sistemle önleneceğini dile getirdi.
Şimşek, ülkede 29 milyon araç bulunduğunu ve bireysel araçların da sisteme gönüllü olarak katılabileceğini belirtti. Sistemin, akaryakıt istasyonları ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla bir alt yapıyla tasarlandığını söyledi. Taşıtların akaryakıt alımını otomatik yapabilmesi için cihazların birbiriyle iletişim kuracağını açıklayarak, “Gerekli cihazların yıl sonuna kadar takılması zorunlu olacak.” dedi.
Bakan Şimşek, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesine cihazı takması gerektiğini ve 31 Aralık’a kadar tüm ticari araçlara taşıt tanıma birimi takılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının öneminin altını çizdi. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin akaryakıt sektöründe önemli bir adım olduğunu ifade eden Şimşek, vergi kayıplarının önlenmesi için gerekli çalışmaların hayata geçirileceğini belirtti.