Türkiye’nin gündeminde, artan ekonomik kriz, yükselen gıda enflasyonu ve tutmayan enflasyon beklentileri ile birlikte 2025 yılında asgari ücrete yapılacak zam önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Asgari ücret belirleme süreci her yıl aralık ayında başlamakta ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülmektedir. Bu komisyon, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil eden 15 kişiden oluşur. Ayrıca, bu yıl komisyonda bir gazetecinin de yer alması beklenmektedir.
Asgari ücretin görüşmelerinin aralık ayının başında başlayan bu süreçte, 31 Aralık’a kadar netleşmesi planlanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda asgari ücreti sıklıkla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurmuş olsa da, 2022 yılında bu görev Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a geçmiştir. Milyonlarca işçinin gözü ise yapılacak zammın miktarında olacağı için, yıl sonu enflasyon rakamlarının bu süreçte büyük bir önem taşıdığı görülmektedir.
YILBAŞINDAN BUGÜNE ENFLASYON TAHMİNİNDE 8 PUANLIK SAPMA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 6 puan artırarak yüzde 44’e çıkarmıştır. 2024 yılının şubat ayındaki raporunda yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36 olduğu belirtilmişti, ancak yıl sonu raporunda bu rakamda 8 puanlık bir sapma yaşanmıştır. TCMB, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 14’ten yüzde 21’e; 2026 yıl sonu tahminini ise yüzde 9’dan yüzde 12’ye yükseltmiştir.
FATİH KARAHAN: ASGARİ ÜCRET İÇİN HERHANGİ BİR TAVSİYEDE BULUNMUYORUZ
TCMB Başkanı Fatih Karahan, asgari ücretle ilgili herhangi bir normatif değerlendirme yapmanın doğru olmadığını belirtmiştir. ABD ziyaretinde yatırımcılara “Asgari ücrete yüzde 25 zam, enflasyon görünümüyle uyumlu olur” dediği iddialarını ise yalanlamaktadır. Karahan, asgari ücretin artırılması için karar verici bir pozisyona sahip olmadıklarını ifade etmiştir.
CEVDET AKÇAY: İLERİYE DÖNÜK ENDEKSLEME DEVREYE GİRMEK ZORUNDA
TCMB Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay ise, asgari ücretin ileriye dönük endekslemeye geçiş yapması gerektiğini ve bunun kamuda hem de özel sektörde zorunlu hale geldiğini belirtmiştir. Geriye dönük endekslemelerin sürekli bir döngü oluşturduğunu ifade eden Akçay, bu konuda karar alıcıların adım atmasının önemli olduğunu vurgulamıştır.
ASGARİ ÜCRET GERÇEKLEŞEN ENFLASYONA GÖRE Mİ YOKSA HEDEF ENFLASYONA GÖRE Mİ ZAMLANACAK?
Asgari ücret zammının, gerçekleşen enflasyona mı yoksa hedef enflasyona mı göre yapılacağı da hâlâ tartışma konusudur. Şu anda Türkiye’de yıllık enflasyon oranı yüzde 48,58 iken, TCMB’nin yıl sonu tahmini yüzde 44 olarak açıklanmıştır. Eğer asgari ücret zamları, gerçekleşen enflasyona göre yapılırsa bunun yüzde 44-46 civarında olması beklenmektedir. Hedef enflasyonun dikkate alınması durumunda ise, zam oranın yüzde 21-26 arasında olması öngörülmektedir.
TCMB tarafından yapılan yıl sonu enflasyon tahminleri ise şu şekildedir: 2024 orta nokta: yüzde 44; üst nokta: yüzde 46; alt nokta: yüzde 42. 2025 orta nokta: yüzde 21; üst nokta: yüzde 26