Çinli bilim insanları, Antarktika ve Mojave Çölü gibi zorlu koşullara dayanabilen Syntrichia caninervis adlı yosun türünü incelediler. Bu yosunun kuraklık, yüksek radyasyon seviyeleri ve aşırı soğuk gibi Mars benzeri ortamlara uyum sağlayabildiğini keşfettiler. Ekip, bu çalışmanın tüm bitkilerin hayatta kalma potansiyelini araştıran ilk çalışma olduğunu belirtti ve gezegenin yüzeyinde bitki yetiştirme konusunda da umutlu olduklarını ifade etti.
Araştırmacılar yaptıkları çalışmada, Syntrichia caninervis adlı yosunun -196 dereceye ve yüksek seviyelerde gama radyasyonuna bile dayanabildiğini gösterdiler. Yosunları önce -80 derecede 5 yıla kadar, daha sonra da -196 derecede 30 güne kadar tutarak donmalarını sağladılar. Donan bitkilerin eridikten sonra eski hallerine döndüğünü gözlemleyen ekip, dondurulmadan önce kurutulan bitkilerin daha hızlı iyileştiğini belirtti.
Villanova Üniversitesi’nden Prof. Edward Guinan, yosunların Mars’ta yetişebilmesi için suya ihtiyaç duyacağını ancak yapılan araştırmanın oldukça etkileyici olduğunu vurguladı. Prof. Guinan, “Önümüzde uzun bir yol var” dese de, bu çöl yosununun gelecekte Mars’ın insanlar için yaşanabilir bir hale getirilebilecek küçük bölgelerine umut verdiğini söyledi.