Adalet Bakanı Osman Tunç, Kabine toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. TUSAŞ saldırısının ardından sosyal medya paylaşımlarına ilişkin devam eden soruşturmalara dair bilgi veren Tunç, ülke genelinde 30 kişinin sosyal medya üzerinden rehine şeklinde görüntüler paylaştıklarının tespit edildiğini açıkladı. Bu kişilerle ilgili soruşturmaların sürdüğünü belirten Tunç, sosyal medyada dezenformasyonla mücadeleye devam ettiklerini ve suç teşkil eden paylaşımların engellendiğini aktardı. Ayrıca, Twitter gibi platformların mahkeme kararlarını uygulama konusunda direnç gösterdiğini belirtti.
Tunç, 10. Yargı Paketi’nin içeriğine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin tamamlandığını ve Cumhurbaşkanı’nın yakın zamanda açıklayacağını ifade etti. 9. paketin Meclis Genel Kurulu’nda olduğunu ve bu hafta içinde görüşüleceğini belirten Tunç, 10. pakette bazı Anayasa Mahkemesi iptallerinin yer aldığını ve ceza mevzuatında değişiklikler yapıldığını dile getirdi. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk paketinin toplumda rahatsızlık yaratan suçlarla ilgileneceğini ve daha caydırıcı düzenlemeler içereceğini söyledi.
Adalet Bakanı Tunç, suç işleme eğilimini azaltmak amacıyla hızlandırılmış yargılama süreçleri öngördüklerini ve denetimli serbestlik konusunda düzenlemeler yapacaklarını belirtti. Denetimli serbestlik süresinin artırılması gerektiğini ve bu konuda oransal bir düzenleme yapacaklarını ifade eden Tunç, 2 yılın altındaki suçlarda da cezaevinde belli bir süre kalmayı öngördüklerini dile getirdi. Ayrıca, tutuklama sebepleriyle ilgili Ceza Mahkemesi Kanunu’nda düzenlemeler yapacaklarını ve daha caydırıcı bir sistem oluşturacaklarını vurguladı. Bu sayede, suç işleme eğiliminin azaltılacağını ve adalet sisteminin daha etkin çalışacağını belirtti.