Bilim insanları, insan embriyosunun büyümesini kontrol etmenin mümkün olduğunu gösteren yeni bir araştırma yayınladı. Araştırma ekibi, embriyonun büyümesini geçici olarak durdurmayı başardı. Bu yöntem, fetal büyümeyi etkileyen belirli biyolojik reaksiyon zincirlerindeki aktiviteyi azaltarak gerçekleştirildi.
Döllenmeden yaklaşık bir hafta sonra, embriyoları geçici olarak duraklatan bir proteinin üretimini yavaşlatan ekip, embriyoları 18 gün boyunca “uyku” haline getirdi. Daha sonra bu duraklamayı geri çevirerek, embriyoları normal büyümeye geri döndürebildiler. Bu buluş, embriyo sağlığını değerlendirmek ve rahime tutunma şansını artırmak için daha geniş bir zaman aralığı yaratarak, tüp bebek bilimsel adıyla in vitro fertilizasyon (IVF) yönteminin başarı oranını artırabilir.
Max Planck Enstitüsü ve IMBA’dan bir ekip, laboratuvar ortamında insan kök hücreleri ve blastoidlerde embriyonik diyapoz adı verilen bir durumu tetiklemeyi başardı. Bu süreç, embriyo gelişimini geçici olarak durdurma yeteneği sağlar ve ayılardan farelere kadar 130’dan fazla memeli türünde gözlemlenir.
Araştırmacılar, mTOR sinyal yolunu engelleyerek bu durumu elde ettiler. mTOR, hücre metabolizmasını, büyümesini ve gelişimini düzenleyen önemli bir geçittir. Ekip, mTOR aktivitesini azaltarak kök hücrelerin ve blastoidlerin uyku durumuna geçmelerini sağladı. Araştırmanın ortak yazarı Nicolas Rivron, “Doğal olarak uykuda kalma yeteneğimizi kaybetmiş olsak da, bu deneyler yine de bu içsel yeteneği koruduğumuzu gösteriyor,” dedi. Rivron, bu mekanizmanın rahim içinde daha iyi tutunma şansını artırabileceği potansiyeline sahip olduğunu belirtti.