Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2025 yılından itibaren konut aboneleri için yıllık elektrik tüketim limitini 5 bin kilovatsaate (kWh) düşürmeyi planladığını duyurdu. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) yaptığı açıklamada, “Aylık ortalama tüketimi 417 kWh’in üstünde kalan milyonlarca haneye, yüksek tüketimli sanayi kuruluşları gibi fatura kesilecektir. Eğer bu uygulama yürürlüğe girerse, tüketimi aynı kalsa da bu hanelere kesilecek faturalar, spot piyasaya göre her ay değişen yüksek değerlere ulaşacaktır,” ifadeleri yer aldı.
ELEKTRİKTE DESTEK DÖNEMİ BİTİYOR MU?
Yeni düzenlemeye göre, yıllık 5 bin kilovatsaat üzeri elektrik tüketimi yapan konut ve ticarethanelerin artık sübvansiyonlu elektrik kullanımından yararlanamayacağı iddiaları ortaya atıldı. Bu durumun, yüksek tüketim yapan abonelerin faturalarının önemli ölçüde artmasına neden olabileceği ifade edildi. Elektrik Mühendisleri Odası, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmaya da atıfta bulunarak, 2024 yılı bütçesinden KİT’lere aktarılacak 748,7 milyar TL’lik kaynağın 500,4 milyar TL’lik bölümünün enerji sübvansiyonları için kullanılacağını belirtti.
“KABUL EDİLEMEZ”
EMO Yönetim Kurulu, Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliği ile birlikte, bu tarifelere tabi olan tüketicilerin serbest piyasa maliyetlerine doğrudan yansıtıldığı tarifelere mahkum bırakıldığını dile getirdi. Konutlarda bu şartların uygulanması halinde artan maliyetler konusunda önlem alma ve bu maliyetleri başkasına aktarma şansı bulunmayan bireylerin piyasa şartlarına maruz bırakılmasının ‘kabul edilemez’ olduğu belirtildi.
“TÜKETİM AYNI KALSA BİLE FATURA YÜKSELECEK”
EMO, yaptığı açıklamada, yıllardır bir ailenin asgari yaşam standartları için aylık 230 kWh enerji tükettiği varsayımını kullandığını belirtti. Bu rakam, EPDK tarafından hesaplama kolaylığı amacıyla aylık 240 kWh olarak benimsenmiştir. Yeni düzenlemeyle belirlenen 417 kWh, yeni bir kademe haline gelecektir. Aylık ortalama tüketimi 417 kWh’in üzerinde kalan hanelere, yüksek tüketim tarifelerine tabi olacak ve bu durum sonucunda faturaları spot piyasalara bağlı olarak her ay değişiklik gösterecektir,” dedi. Ayrıca, bu düzenlemenin iptali için hukuki yollara başvuracaklarını ve etkilenebilecek tüm vatandaşlara, tüketici haklarını koruma çağrısında bulundular.
TOPLUMCU PROGRAM TALEBİ
EMO, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini azaltmak için kamu alım ve fiyat garantileri içeren enerji ihaleleri yerine doğrudan yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ekonomik krizi en az hasarla atlatmak için kalkınma perspektifiyle hazırlanan toplumcu bir enerji programının uygulanmasının zorunlu olduğunu ifade eden EMO, elektrik alanında üretimden dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli kurulmasını talep etti.
BAKAN BAYRAKTAR “OCAKTA ZAM YOK” DEDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu ve “Ocak ayında elektrik ve doğalgaza zam gündemde değil,” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından gözler şubat ayına çevrildi ve sosyal medya kullanıcıları, tüm zamların ocak ayında belirlenmesi gerektiğini, şubat ayında ise büyük bir zammın yaşanabileceği endişesini taşımaya başladılar.